Bonaire

Algemeen

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed.
Bonaire bestaat uit een kern van oud stollings- en afzettingsgesteente dat zich meer dan honderd miljoen jaar geleden door o.a. onderzeese vulkaanuitbarstingen heeft gevormd. Zestig miljoen jaar geleden kwam dit dikke gesteente boven zeeniveau uit en werd daarna omgeven door koraalkalksteen. Door deze geologische processen is een eiland ontstaan met in het noordwesten een heuvellandschap, in het midden een terrassenlandschap en in het zuiden een vrij laag en vlak landschap. Hier vindt men ook zoutpannen die ook in het noordwesten te vinden zijn. Deze zoutpannen zijn ontstaan tijdens het stijgen en dalen van de zeespiegel tijdens de ijstijden. Onder invloed van de hoge temperatuur in combinatie met de weinige regenval bleef het zout achter.

Aan de westkant van het eiland ligt voor de kust bij Kralendijk, het onbewoonde koraaleilandje Klein Bonaire. In 1996 werd bekend dat een plaatselijke projectontwikkelaar plannnen had om op het eilandje een hotel, bungalows, winkels, ... te bouwen. "Bescherming Klein Bonaire" kwam in actie, om het eiland te redden moest het gekocht worden van de projectontwikkelaar. Na lange onderhandelingen werd Klein Bonaire rond 2000 verkocht. Behalve de Nederlandse regering droegen ook het Wereld Natuur Fonds en de stichting hun steentje bij. Nederland stelde de voorwaarde dat Klein Bonaire een officieel natuurpark moet worden.

Klein Bonaire is een uniek gebied met een zeer fragiel eco-systeem. Bovendien is het een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden en in de grotten op het eiland verblijven vleermuizen. Verder heeft Klein Bonaire één van de mooiste riffen in het Caribsch gebied met bijzondere en kleurrijke vissen.

Duiken in Bonaire

Bonaire is beroemd om zijn riffen, goede visstand en dat u zowat overal vanaf de kant kunt duiken. Hierdoor ben je niet meer aan een boot en vaste schema's gevonden. Toch zijn ook een aantal bootduiken aan te raden, vooral rond het eilandje Klein Bonaire. De keuze aan duikplaatsen is enorm, van zeer gemakkelijke tot heel moeilijke duiken. Bonaire heeft meer dan 80 duikplaatsen. Er zijn steile wanden, glooiende riffen, dubbelriffen en een interessant wrak.
Grote vissen is er niet veel te zien, maar de grote rijkdom aan tropische vissen, koralen en lagere dieren vangt dit goed op.

Bonaire is een onderwaterpark en elke duiker betaalt een kleine bijdrage voor een penning aan de vest of masker. Hij is een jaar geldig. Handschoenen dragen tijdens het duiken is verboden. Een oriëntatieduik is voor iedereen verplicht.
Een dagje Klein Bonaire is een aanrader. U kunt er komen per boot en het eiland biedt rust, er zijn geen strandtentjes, strandstoelen of hordes toeristen.

Watertemperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Dagtemperatuur293030313132323232323131
Zeewatertemperatuur282626262727272828292928