Indonesië

Algemeen

Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië, en ligt tussen het Aziatische vasteland en Australië. Indonesië is gelegen in de Austraal-Aziatische Middelzee tussen de Indische en de Grote Oceaan.

Indonesië heeft een landoppervlakte van ongeveer 1.95 miljoen km2, is het grootste land van Zuidoost-Azië. Van het eilandje Sabang in het westen, tot de grens van Irian Jaya bij Marauke in het oosten, meet Indonesië ca. 5100 kilometer, ongeveer een achtste deel van de aardomtrek. De lengte van de noord-zuidas bedraagt ca. 1760 km.

De totale oppervlakte van Indonesië, inclusief de territoriale wateren, bedraagt meer dan 5 miljoen km2. Ongeveer 64% van de oppervlakte van Indonesië bestaat dus in feite uit water. Indonesiërs noemen hun land dan ook niet voor niets Tanah Air Kita, ‘ons land en water’.

Duiken in Indonesië

Waar u ook heen wilt, het duikwater in Indonesië is bijna overal grandioos en stromingsrijk. U vindt er bijzondere riffen met veel zachte koralen, anemonen en steenkoralen in alle kleuren. Het aantal vissoorten is zeer groot en u kunt vrij regelmatig grote viszen bewonderen, enorme tonijnen, manta’s, haaien en schildpadden, grote baarzen en hamerhaaien. Scholen jacks, blue baitfish maar ook vleermuisvissen, grunts en alle kleine visjes die u zich maar kunt bedenken in deze kleurige onderwaterlandschappen.

Zoals bij de meeste duikers bekend is, wordt er in het Verre Oosten regelmatig met dynamiet gevist. Dit is ten strengste verboden maar moeilijk uit te bannen. Deze plekken worden door de duikcentra uiteraard zoveel mogelijk vermeden maar het is niet onmogelijk dat u dit toch tegenkomt. Gelukkig blijft er nog veel moois over om als duiker van te genieten.

Watertemperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Dagtemperatuur303132333332333333333332
Zeewatertemperatuur282829302929292929292929