Malta

Algemeen

Malta is een eilandengroep in de Middellandse Zee en bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en de onbewoonde eilanden Cominotto en Filfla.

Malta is algemeen heuvelachtig, in het oosten vrij vlak en in het westen wat hoger. Het hoogste punt ligt 305 meter boven de zeespiegel. Er zijn geen bergen, meren en rivieren en het eiland ziet er rotsachtig en kaal uit, vooral in de zomer. Alleen in de maanden maart tot en met mei ziet het eiland er wat groener en vriendelijker uit. De kust van Malta is rotsachtig met hier en daar een zandbaai. In het oosten komen grote baaien voor die uitstekende natuurlijke havens vormen. In een ver verleden was Malta overdekt met bossen, maar die zijn al in de oudheid gekapt voor brandhout, scheepsbouw en akkerbouw. Nadat het bos verdwenen was sloeg de erosie snel toe en dat resulteerde in het huidige landschap.

Gozo ziet er groener en heuvelachtiger uit. De grond is hier vruchtbaarder dan op Malta door de aan de oppervlakte liggende kleilaag. Die houdt het water vast en vormt zo goede landbouwgrond.
Het eilandje Comino heeft weer een droog en kaal landschap.

Duiken in Malta

U kan de onderwaterwereld van Malta bewonderen vanuit de natuurlijke havens en baaien, kliffen en rotsen. De duikplaatsen liggen dicht bij elkaar en kunnen meestal vanaf de kant worden bezocht. Al jaren worden duikers aangetrokken door deze bijzondere eilanden met hun grillige en rotsachtige kustlijn om te kunnen duiken in het kristal heldere water met enkele schitterende wrakken. Dankzij een zicht van vaak wel 30 meter kan men een wereld van grotten, spelonken, spleten, kloven en holen bewonderen. Het onderwaterleven is indrukwekkend. In de baaien en het kustwater leven o.a. zwaardvissen, zeebrasem, vliegende knorhanen, lipvissen, rifbaarsen en heremietkreeften.

Watertemperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Dagtemperatuur151517192327303129242017
Zeewatertemperatuur161615161821242625232118