Maleisië

Algemeen

West-Maleisië, strekt zich uit van Thailand in het noorden tot Singapore in het zuiden. In de Zuid-Chinese Zee ligt op 600 km afstand Oost-Maleisië, dat wordt gevormd door de staten Sarawak en Sabah, die op het eiland Borneo liggen. Samen vormen ze de natie Maleisië, dat uit dertien staten bestaat.

De grote berketen, de bergen van de Banjaran Titiwangsa, die zich uitstrekt van de Thaise grens tot aan Negeri Sembilan, vormen de belangrijkste ruggengraat van West-Maleisië en scheiden het westelijke en het oostelijke gedeelte van elkaar.

Door de natuurlijke gesteldheid van het land en de zware regenval stromen er door Maleisië zeer veel rivieren. Ze vormen nog steeds de belangrijkste wegen van vervoer, vooral in de landelijke gebieden. Aan de westkust van West-Maleisië, in Sarawak en Sabah, liggen de alluviale kustvlakten, vaak omzoomd door mangrovemoerassen. Daarachter bevind zich het bergachtige binnenland. Aan de oostkust van het schiereiland liggen lange stroken zandstrand, van Kelantan in het noorden tot aan Johor, helemaal in het zuiden.

Duiken in Maleisië

De duikplaatsen liggen op enkele minuten varen. De macrowereld is ongelooflijk met kleine blacktip haaien, in het seizoen van maart tot en met mei de ongevaarlijke walvishaaien, de ‘dream date’ van elke duiker. U duikt hier langs harde en zachte koralen en de tropische vissen zwemmen met u mee. Grote vis komt hier regelmatig voor; barracuda’s, makrelen en grote roggen, maar ook de kleinere soorten zoals de papagaaivissen en natuurlijk de clownsvisjes, krabben, garnalen, naaktslakken, frogfish, ghost pipefish,...

Watertemperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Dagtemperatuur333434343232313131313232
Zeewatertemperatuur282929303030302929292928