Vodecée

Nabij Philippeville bevindt zich het gehuchtje Vodecée, daar vind je naast Vodelée en La Roche Fontaine een derde onder de duikers geliefde steengroeve. Deze steengroeve wordt ook wel La Croisette genoemd. Het gaat om een vroegere ontginning van rode marmer.

Duikplan

Maximum diepte: 30
Moeilijkheidsgraad: Redelijk
Aanbevolen duiktij: Geen getijden

La Croisette is een kleine steengroeve met een oppervlakte van slechts 4500 m² (90x50m) en wordt ingesloten door zijn loodrechte wanden. Het diepste punt ligt rond de 32 meter, het waterpeil hangt sterk samen met de regenval van de voorbije dagen. Er liggen heel wat objecten in het water die daar achtergelaten werden door de arbeiders van de steengroeve, zo vind je er rails, een wc, gereedschap, schuilhokjes ... In de scheuren en holten van de wand bevinden zich nog kleinere, daar geplaatste objecten, als een mariabeeld, een spiegel en er zijn hier en daar opschriften op de wand geplaatst. Links vooraan aan de vroegere ingang, bevindt zich een net (gemarkeerd), hier kan je vaak heel wat vis zien.
Om het water te bereiken dien je via een kleine zandweggetje af te dalen, tot op een platform van waar je met een commandosprong het water in kan gaan. Onder het platform is het reeds 25 meter diep.

Fauna & Flora

De steengroeve van Vodecée herbergt grote scholen karper, vooral in het ondiepe gedeelte aan de cafetaria. Je vindt er ook snoek, baars, meerval, grondel, zeelt, forel, zwanemossels, steur ... Hiervoor moet je vooral de ondiepe kanten (boven de 5 meter) afschuimen. Probeer je duik bijvoorbeeld te beëindigen tussen de karpers aan de oude ingang.

Praktische Informatie

Toegangsvoorwaarden - Openingsuren

Kostprijs: €2,50 per duik
Openingsuren: Donderdag van 19:00 - 22:30
Zaterdag van 14:00-17:30
Zondag van 10:00 - 13:30
Te water telkens een half uur na opening.

Contactinformatie

Adres: Rue de Merlemont
Contact: http://www.croisette.be/

Parking

Goed

Accomodatie - Vulstation - Eetgelegenheid

Kleedkamers: Ja
Vulstation: Ja
Eetgelegenheid: Ja

Routebeschrijving

Vanuit Brussel volg je richting Charleroi. Op de ring rond Charleroi, R3, neem je de afrit richting Philippeville (uitrit 8), volg de N40 tot in Philippeville, vanaf daar volg je richting Givet. Rechtdoor gedurende 850 m, dan rechtsaf in de Rue de la Calamine (150m), daarna linksaf in de Rue Fontaine d'ognet (730m) op de linkerzijde merk je een alleenstaande hoeve op, waar een pijl naar het containerpark aangegeven staat. Volg deze pijl, na ongeveer een halve kilometer kom je uit op de parking van de steengroeve.

Noodassistentieplan

Algemeen noodnummer: 112
DAN Hotline: +39-06-4211-5685
Decompressiekamer: No Data

Coördinaten

4°34'12''
50°11'24''

Waardering