Scharendijke

Sinds 2001 ligt op deze plaats een kunstmatig rif opgebouwd uit reefballs. Dit rif wordt ook het kabbelaarsrif genoemd, naar het duikcentrum vlakbij de duikplaats.

Duikplan

Maximum diepte: 45
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Aanbevolen duiktij: Geen getijden

Deze reefballs vind je tussen 5 en 15 meter recht voor het trapje waar je de dijk oversteekt. Je kan hier op verschillende plaatsen te water gaan. Voor de mooiste duik moet je echter een kleine wandeling maken tot aan het tweede strekdammetje, waar je meteen bij het afzakken een klein wrakje kan bewonderen. Daarna kan je rustig terugzwemmen en het water verlaten op het strand vlak voor het trapje. Scharendijke is ook een ideale plaats voor opleidingsduiken, hiervoor werden twee platvormen afgezonken, eentje op 9 meter en eentje op 24 meter. Aangezien er in de grevelingen geen getijden heersen kan je hier de hele dag door duiken. Het is dan ook een zeer drukbezochte duikplaats, zowel door Nederlanders, Belgen als Duitsers.

Fauna & Flora

Sinds Rijkswaterstaat heeft besloten om het hele jaar door de grevelingen van vers zeewater te voorzien is het zicht erg wisselend. het varieert van 1 tot 9 meter. Wel is de varieteit van het onderwaterleven sindsdien groter geworden. Op de vele stenen en betonnen blokken van de sterkdammetjes is veel begroeiing te vinden zoals: anemoontjes , knotszakpijpen en geweispons. Uiteraard zijn hier krabben en zeesterren te vinden, maar ook komen hier botervisjes en steenbolken voor.

Praktische Informatie

Toegangsvoorwaarden - Openingsuren

Kostprijs:
Openingsuren:

Contactinformatie

Adres:
Contact:

Parking

Goed. Druk bezocht in de zomermaanden.

Accomodatie - Vulstation - Eetgelegenheid

Kleedkamers: Niet Aanwezig
Vulstation: Niet Aanwezig
Eetgelegenheid:

Routebeschrijving

Vanaf Zierikzee rij je verder over de N59. Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N59 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste rechts. Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing hou je links, zodat je langs de dijk blijft rijden. Doorrijden tot je het bordje haven ziet. Hier maak je een bocht van 180 graden en rijd je de kade van de haven op. Aan het einde is het duikcentrum en vulstation de Kabbelaar.

Noodassistentieplan

Algemeen noodnummer: 112
DAN Hotline: +39-06-4211-5685
Decompressiekamer: No Data

Coördinaten

3°50'38''
51°44'20''

Waardering