Put van Ekeren

Wie heeft er niet zijn eerste duikpasjes in deze put gezet ? De put van Ekeren of domein Muisbroek is de plaats bij uitstek voor de vlaamse instructeurs om hun opleidingsduiken af te ronden. Het zicht is er meestal vrij behoorlijk en er is geen stroming om rekening mee te houden, ideale plaats voor oefeningetjes. Voor anderen is het een goed alternatief bij slecht weer of als nachtduikplaats. Duiken is hier enkel toegelaten wanneer je in het bezit bent van een vergunning, deze kan je via je club bekomen bij AVOS. Deze groepering heeft sinds '97 een gebruiksovereenkomst met de stad Antwerpen.

Duikplan

Maximum diepte: 21
Moeilijkheidsgraad: Heel gemakkelijk, geschikt voor beginners
Aanbevolen duiktij: Geen getijden

Met zijn maximumdiepte van +/- 20 meter is de put van Ekeren een gemakkelijke duikplaats. Er zijn twee putten, een kleine (+/-12m) en een grote (+/- 20m). Verder liggen er heel wat objecten in het water om de duikplaats aantrekkelijker te maken, zoals een buste, de buddies, den duvel, olifanten, ... Een ideale plaats om een beetje op je navigatie te oefenen. Te water gaan kan je vanaf een speciaal aangelegd platform, waar ook een trapje voorzien is om het water te verlaten. Recht hiervoor ligt een boei op +/- 4 meter diepte.

Fauna & Flora

In de zone 2 - 5 meter, langs de randen van de plas, is het in de zomermaanden mooi begroeid. Je vind er naast de objecten ook heel wat vis, zoals snoek, baars, karper, zoetwaterkreeftjes, paling ... Vanaf mei begint de begroeiing toe te nemen en zie je kleine baarsjes daar hun opwacht maken. In augustus-september is het onderwaterleven hier op het toppunt. Nachtduiken (aanvragen!) zijn hier het mooist ! Je ziet dan de zoetwaterkreeftjes uit hun schuilplaats komen, snoeken die aan het jagen gaan ...

Praktische Informatie

Toegangsvoorwaarden - Openingsuren

Kostprijs: Leden van AVOS-duikclubs 7,50 € per 3 jaar, niet-AVOS duikclubs betalen 20 € per 3 jaar.
Openingsuren: Nachtduiken zijn aan te vragen, verder geen beperkingen.

Contactinformatie

Adres: Ekersedijk, Antwerpen
Contact: AVOS

Parking

Zeer goed

Accomodatie - Vulstation - Eetgelegenheid

Kleedkamers: Niet Aanwezig
Vulstation: Niet Aanwezig
Eetgelegenheid: In de directe omgeving.

Routebeschrijving

Vanuit Antwerpen neem je de A12 richting Bergen-Op-Zoom. Op deze weg neem je de eerste afslag (uitrit 13) richting Ekeren/Haven. Aan het einde van de afrit volg je richting haven. Je bevind je nu op de noorderlaan. Deze blijf je volgen. Na het viaduct buig je rechts mee af (aan de overkant is een texaco tankstation). Voorbij de volgende bocht zie je op de linkerkant het Churchilldok en op je rechter een spoorweg. +/- 300 meter verder is er op de rechtse kant een kleine inrit, over de spoorweg, er staat ook een pijltje "domein Muisbroek", dit is de Ekersedijk, sla hier in. Aan het eind van dit donkere kasseiweggetje komt je op de parking uit.

Noodassistentieplan

Algemeen noodnummer: 112
DAN Hotline: +39-06-4211-5685
Decompressiekamer: No Data

Coördinaten

4°23'25''
51°16'57''

Waardering