Zuidbout

De Zuidbout is een van de twee grote blokkendammen die hier liggen. Enkele honderden meters naar het noordwesten zie Noordbout.

Duikplan

Maximum diepte: 40
Moeilijkheidsgraad: Redelijk
Aanbevolen duiktij: Hoogwater en laagwater

De duikplaats bevindt het eind van de blokkendam. Aan de voet van de dam en tussen de twee dammen in kun je niet duiken. Dit is erg ondiep en valt bij laag water geheel droog. Je kan het beste te water gaan net voor het einde van de pier, aan de linkerkant. Aan het eind van de dam krijg je echter een een prachtige steile wand die uitloopt in een van de diepere plekken van de Oosterschelde. Links op de kop van de dam ligt op 12 meter diepte een wrakje. Er is niet veel meer van te herkennen maar het is mooi begroeid. Zuidbout is geen geschikte plaats om als beginneling te duiken, de stroming maakt hier soms rare bochten en je komt hier vrij snel op diepte terecht. Bij hoog water is het gemakkelijk te water gaan, bij laag water iets moeilijker door de glibberige en met blokken bezaaide pier. Neem hier zeker je mes mee, want ook de vissers zijn verzot op deze plaats !!!

Fauna & Flora

De grote blokken waaruit de Zuidbout is opgebouwd zijn prachtig begroeid door vooral brood- en geweispons. Tussen de grote blokken bevinden zich veel kleine ruimten waar zich veel krabben, kreeften en kleine vissen schuil houden. Hier zijn tevens bij helder water scholen vis aangetroffen. Vlak boven de bodem vooral steenbolkjes maar een enkele keer wordt hier ook zeebaars aangetroffen.

Praktische Informatie

Toegangsvoorwaarden - Openingsuren

Kostprijs: Niet van toepassing
Openingsuren: Niet van toepassing

Contactinformatie

Adres: Gouwe Veerse Zeedijk, Ouwerkerk, Nederland
Contact: Niet van toepassing

Parking

Ter hoogte van de pier.

Accomodatie - Vulstation - Eetgelegenheid

Kleedkamers: Niet Aanwezig
Vulstation: Niet Aanwezig
Eetgelegenheid: Niet Aanwezig

Routebeschrijving

Eens de Zeelandbrug over heb je links "Restaurant Zeelandbrug" en rechts de werkhaven (de Val). Je blijft deze baan volgen tot aan een kruispunt met verkeerslichten. Na de eerste verkeerlichten 2 maal rechts. Je blijft de baan volgen langs de dijk en na 3 km zal je voor de eerste keer terug de Oosterschelde kunnen zien. Je bent dan op Zuidbout.

Noodassistentieplan

Algemeen noodnummer: 112
DAN Hotline: +39-06-4211-5685
Decompressiekamer: U.Z .Antwerpen

Coördinaten

3°57'48''
51°36'56''

Waardering