232 Staal - 300 bar Staal - 300 bar Carbon
Wat heb je het liefste op je rug, een 300 bar carbon fles of een goede oude stalen 15 liter. Qua luchthoeveelheid heb je evenveel mee... of is dat een fabeltje? En die carbon is lichter. Of is dat ook niet volledig correct?
‘300 bar veel lucht‘ Fabeltje :
Zoals je in de tabel kan terugvinden heeft een 10l fles gevuld tot 300 bar een kleinere werkelijke inhoud dan een 15l aan 200 bar. Het verschil bedraagt al een goede 350 l. En als je 15l fles goed gevuld is(tot 232 bar)kan je al spreken over 700 l verschil. Hoe komt dat? Vraag dat maar aan Van der Waals, die zou je iets antwoorden in de aard van “op hogere druk is lucht minder goed samendrukbaar”. Zie vergelijkings tabel : “lucht hoeveelheid” in rechterzijbalk
‘Carbon fles’ Fabeltje :
Net als bij aluminiumflessen is je totaal gewicht om te duiken groter dan bij het gebruik van stalen flessen (200 en 300 bar versies). Dit komt doordat het volume van zulke flessen groot is in vergelijking met hun inhoud. Je hebt meer lood nodig om te kunnen zinken. Het totale gewicht van je fles en loodgordel is samen beduidend groter bij carbon dan bij staal. Tuurlijk is die fles lichter, wat op zich een voordeel is telkens je die fles in en uit de auto haalt. Of je die moet verslepen tot aan je favoriete vulstation. En tuurlijk ben je ‘in’ met zo’n carbon hebbeding.
Aanpassen DIN/INT:
Ben je van plan over te schakelen naar 300 bar. Denk er dan aan om je eerst trap te laten voorzien van een DIN-aansluiting. Je oude flessen kan je blijven gebruiken een 200 bar DIN kraan past op een 300 bar DIN ontspanner. Omgekeerd niet.
Vullen aan 300 bar ?
Kan je in bijna elk goed vulstation. En een meerprijs is tegenwoordig ook uit den boze.
Copyright : Eric Duton